Nina Eriksson

Sairaalassa annosteltavan lääkityksen toteutuminen ulkomaille muuttaessa

18.01.2018

Kysyjä pohtii, miten biologinen/biosimilaari suonensisäisesti annettava lääkitys toteutuu, jos muuttaa ulkomaille vuodeksi.

IBD-hoitajan palstalla on Soile Salo-Hartikaisen katsaus aiheesta ”Lähden opiskelijavaihtoon, miten biologinen lääkitykseni toteutuu?” 10.04.2017, johon kannattaa tutustua.

Sivustolta www.hoitopaikanvalinta.fi, löydät runsaasti tietoa mm. Oikeutesi hoitoon, kun muutat ulkomaille ja Terveyspalvelujen käyttäminen ulkomailla”.

Ja Kela:n sivulta löytyy mm. seuraava linkkiketju Henkilöasiakkaat/ Kansainväliset tilanteet/ Suomesta ulkomaille/ Sairaanhoito ulkomailla.

Lääkityksen jatkuminen on toki mahdollista, mutta vaatii selvityksiä ja järjestelyjä, jotka on hyvä aloittaa heti, kun ajatus ulkomaille muutosta herää. Asiaan vaikuttavat mm. kohdemaa ja lähtijän status (esim. opiskelija, suomalaisen /ulkomaisen työntekijän palveluksessa työskentely jne.). Oma lääkärisi ja IBD-hoitajasi antavat matkalle selvityksen sairaudentilastasi, hoitosuunnitelmastasi ja lääkityksestä sekä lääkereseptit kohdemaan hoitavaa tahoa varten.