Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Sappihapporipuli ja IBD

12.02.2021

Kysyjältä on aikoinaan poistettu sappirakko sappikiven takia. Tämän jälkeen ilmaantui ripuli, johon hän on käyttänyt sappihappoja sitovaa lääkettä. Kysyjä kokeillut erilaisia ruokavalioita ja on käyttänyt myös kuituvalmisteita ripulin hoitoon. Ainoastaan sappihappoja sitova lääke on auttanut.

Myöhemmin kysyjällä on vuonna 2020 todettu välimuotoinen koliitti. Koliitti ollut aktiivinen ja tarvinnut kortikosteroidikuureja säännöllisen koliittilääkityksen lisäksi. Nyt kysyjällä on herännyt epäily, että voisiko kyseessä olla kuitenkin ohutsuolen Crohnin tauti?

Sappirakon poiston jälkeen jopa 5-12 %:lla esiintyy hankalaa ripulia. Yleensä sappihapot imeytetään takaisin käytettäväksi ohutsuolen loppuosasta, ja tällöin sappihappoja pääsee vain pieniä määriä paksusuoleen. Yleensä tällaisessa ripulissa kyse on siitä, että sappihappoja pääsee ohutsuolen loppuosaan enemmän kuin ohutsuolen loppuosa pystyy imemään takaisin kiertoon, ja sappihappoja pääsee runsaasti paksusuolen puolelle. Sappihappojen pääsy paksusuoleen aiheuttaa hankalan ripulin. Sappihapot paksusuolessa aiheuttavat paksusuolen limakalvon limaneritystä ja motorisen toiminnan lisääntymistä. Tällöin on tyypillistä, että uloste on väriltään vihertävää/kellertävää, ja ripuliuloste painottuu aamuun ja ruokailujen yhteyteen.

On myös arveltu, että ripulipainotteisen ärtyvän suolen oireyhtymän takana voisi olla jopa 50 %:lla taustalla häiriintynyt sappihappojen imeytyminen ohutsuolen loppuosassa ilman, että kyse on ohutsuolen Crohnin taudista.

Sappihapporipulin hoitona käytetään sappihappoja sitovaa lääkitystä, joka Suomessa on kolestyramiini. Kyseinen valmiste estää sappihappoja vaikuttamasta paksusuolen limakalvolla. Lääke on yleensä hyvin siedetty, mutta liian suuri annostus voi aiheuttaa muun muassa ummetusta, ilmavaivoja ja turvottelua. Siksi lääke aloitetaan pienellä annoksella ja annosta nostetaan asteittain kunnes ripuli rauhoittuu.

Eli todennäköisesti kysyjällä on kaksi eri syystä johtuvaa ripulia aiheuttavaa tilaa. On sappirakon poiston aiheuttama sappihappojen imeytymishäiriö ja välimuotoinen IBD. Mikäli herää epäily ohutsuolen Crohnin taudista, tällöin voidaan harkita ohutsuolen kuvantamista esimerkiksi MRI-kuvauksella.