Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Sappitietulehduksen yhteys kolektomiaan eli paksusuolen poistoon? Kolektomian merkitys liitännäissairauksiin?

29.01.2019

IBD:ssa paksusuoli joudutaan poistamaan, mikäli useasta eri lääkekokeilusta huolimatta vastetta ei ole saatu tai paksusuolen limakalvolle on ilmaantunut neoplastisia muutoksia.

IBD:hen liittyy joitakin suolen ulkoisia liitännäissairauksia, kuten kuiva sappiteiden tulehdus (primaari sklerosoiva kolangiitti), silmän värikalvon tulehdus, kyhmyruusu ym.

Primaari sklerosoiva kolangiitti (PSC) on krooninen sairaus, jolle on tyypillistä tulehdus ja sidekudoksen lisääntyminen sekä maksan sisäisissä että ulkoisissa sappiteissä. Tyypillinen sairastumisikä on 25–45 vuotta. Taudin syntymisen syy on epäselvä eikä sairautta poistavaa lääkitystä ole vielä pystytty kehittämään. Käytössä olevilla lääkkeillä voidaan hillitä tulehdusta ja mahdollisesti pysäyttää sen eteneminen.

 

Viime aikoina tehdyissä tutkimuksissa on viitettä siitä, että potilailla, joilla on sekä primaari sklerosoiva kolangiitti että IBD, paksusuolen poisto lisää sappitiesyövän esiintyvyyttä (1). Siitä, että vähentääkö IBD:n vuoksi poistettu paksusuoli tulehduksellisen sappitietulehduksen esiintyvyyttä, ei ole näyttöä. Kyseessä on kaksi eri autoimmuunipohjalta syntynyttä sairautta.

Haavaisen koliitin vuoksi poistettu paksusuoli merkitsee taudin syyn poistamista eli lääkityksen tarvetta ei yleensä enää ole. Tällöin myös riski saada IBD:n liitännäissairaus teoriassa poistuu. Kolektomialla (paksusuolen kirurginen poisto) ei ole kuitenkaan vaikutusta jo olemassa oleviin IBD:n liitännäissairauksiin, vaan niihin hoidot jatkuvat paksusuolen poistosta huolimatta.