Nina Eriksson

Tavalliset löydökset paksusuolen tähystyksessä

24.08.2017

 

Kysyjälle on tehty paksusuolen tähystys, jossa on todettu yksi tulehdusmuutos, josta on otettu koepala ja tämä huolettaa.

Kysymykseen on vaikea vastata ilman tietoa tutkimuksen syystä, kysyjän oireista ja muista tuloksista (esim. veri- tai ulostenäyte), lähiaikoina käytetyistä lääkkeistä, löydöksen koosta ja sijainnista jne.

Tavallisimpia paksusuolen tähystyksessä nähtyjä löydöksiä ovat peräpukamat (peräaukon seudun laskimolaajentumat) ja etenkin ikääntyvillä ihmisillä divertikkelit (suolen seinämän umpipussit/pienet ulospäin pullistuvat suolen seinämän pussit). Molemmat voivat oireilla ja vaatia hoitoa, mutta ne eivät aiheuta esim. syöpää, eivätkä vaadi seurantaa tai toistettuja tähystyksiä.

Polyypit ovat suolen limakalvon kasvaimia. Ne voivat olla pienen pieniä nystyjä tai suurempia, muutamien senttimetrien kokoisia. Osa polyypeista on hyvänlaatuista limakalvon liikakasvua (hyperplasiaa), osa on ns. adenoomapolyyppeja, joihin voi liittyä kasvutaipumusta ja edelleen riski muuttua pahanlaatuiseksi syöpäkasvaimeksi. Adenoomapolyypit poistetaan ja niiden määrästä, koosta ja solumuutoksista riippuen päätetään seurantatähystysten tarpeellisuus. On myös muita harvinaisempia polyyppeja. Polyypeissa voi joskus olla pahanlaatuisia solumuutoksia. Paksusuolen syöpä on yleensä selvästi erotettavissa jo tähystyksessä.

Tulehduksellisiin suolisairauksiin (IBD) liittyy hyvänlaatuisia tulehduspolyyppeja, jotka muodostuvat tulehtuneesta limakalvosta. Ne saattavat vaatia poiston verenvuodon tai diagnoosin varmistuksen tarpeen vuoksi. IBD:hen liittyy myös hyvänlaatuisia pseudopolyyppeja, jotka ovat tulehtuneen limakalvon paranemisen myötä syntyviä ”arpimuutoksia”. IBD-potilaita seurataan tähystyksin, koska joskus solumuutoksia voi olla myös hyvin normaalin näköisellä limakalvolla.

Suolen tulehdusmuutos voi olla paikallista tai laaja-alaista. Tähystyksessä voidaan nähdä punoitusta, turvotusta, verestystä, limaismärkäistä katetta, limakalvon rikkoumaa, aftoja, haavaumia tai haavoja. Suolen tulehduksen syitä on lukuisia: mm. bakteeri- tai virusinfektiot, tulehduskipulääkkeet, iäkkäämmillä verenkiertohäiriöt, IBD. Koepalat ja tarvittaessa ulostenäytteet kertovat tarkemmin tulehduksen syystä. Pienet paikalliset muutokset ovat usein vain reaktiota jollekin suolta ärsyttäneelle tekijälle, jota ei välttämättä saada kiinni. Aivan niin kuin iholla on usein ohimenevää punoitusta tai pientä paikallista ärsytystä. Pienet epäspesifit tulehdusmuutokset suolessa ovat yleensä ohimeneviä ja harvoin suolioireiden syynä.