Pauliina Molander

Tuleeko divertikuliittia hoitaa aina antibiooteilla?

02.06.2016

Suolen umpipussitaudissa eli divertikuloosissa paksusuolen seinämään syntyy paineen seurauksena pullistumia eli divertikkeleitä. Divertikuloosi on usein vähäoireinen tai oireeton ja sen hoito perustuu runsaasti kuituja sisältävään ruokavalioon ja aktiiviseen liikuntaan.

On arvioitu, että joka neljäs divertikuloosipotilas saa elämänsä aikana akuutin divertikuliitin. Divertikuliitti alkaa tyypillisesti äkillisenä vasemmanpuolisena alavatsakipuna ja potilaalla voi esiintyä lämmönnousua tai kuumetta. Akuutti divertikuliitti on perinteisesti hoidettu tavallisimpiin suolistopatogeeneihin tehoavalla antibioottihoidolla; lieväoireiset suun kautta otettavilla antibiooteilla ja vaikeammat divertikuliitit suonen sisäisesti annettavilla antibiooteilla. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu, että komplisoitumaton divertikuliitti parantuu todennäköisesti yhtä hyvin myös ilman mikrobilääkitystä. Näin ollen lieväoireisella potilaalla voidaan turvallisesti pidättäytyä mikrobilääkityksestä ja toteuttaa hoito avohoidossa oireenmukaisella kipulääkityksellä. Komplisoitumaton divertikuliitti edellyttää harvoin leikkaushoitoa, mutta tätä voidaan harkita vaikeasti oireileville potilaille.

Viitteet:

  1. Chabok A, Påhlman L, Hjern F, Haapaniemi S, Smedh K, for the AVOD Study Group. Randomized clinical trial of antibiotics in acute uncomplicated diverticulitis. Br J Surg 2012;99:532-9.
  2. Ridgway PF, Latif A, Shabbir J ym. Randomized controlled trial of oral vs intravenous therapy for the clinically diagnosed acute uncomplicated diverticulitis. Colorectal Dis 2009;11:941-6.
  3. Sallinen V, Mentula P, Komplisoitumaton divertikuliitti–oikean diagnoosin kautta oireenmukaiseen hoitoon. Lääkärilehti 2014; 49:3345-10.