Nina Eriksson

Tulehduksellisiin suolisairauksiin liittyvät silmäsairaudet

12.06.2018

Silmäsairauksia esiintyy 4-12 %:lla IBD-potilaista. Tutkimusasetelmista johtuen luvut ovat todellisuudessa mahdollisesti pienemmätkin. Episkleriitti ja anteriorinen uveiitti (mm. iriitti) ovat tavallisimmat suolitautiin liittyvät silmäsairaudet. IBD-potilaat kertovat usein myös kuivasilmäisyydestä, jota kannattaa hoitaa aktiivisesti kostutustipoilla. Episkleriitti* on kivuton tai lievästi painoarka, yleensä toisen silmän tulehdus, jossa kovakalvo on punoittava ja turvonnut, mutta näkö säilyy normaalina. Silmä voi olla herkkä vedolle ja vetistää, mutta ei rähmi, ja silmässä voi olla roskan tunne. Kirkas punoitus on sektorimainen tai sarveiskalvon ympärillä. Episkleriitti aktivoituu suolen aktivoitumisen myötä, joten sen perushoitoa on suolitaudin hoito. Tulehdus voi rauhoittua itsestään 1-2 viikon kuluessa ja lääkärin määräämillä ”tulehdussilmätipoilla” yleensä viikossa. Joskus tarvitaan kortisonitippoja. Episkleriittiä voi esiintyä kellä vaan, mutta jos oireilu on epätyypillistä, pitkittyy tai toistuu usein, on syytä hakeutua/pyytää lähete silmälääkärille koska ainoa syy ei välttämättä ole IBD:kään vaan taustasairauksia, aiheuttajia ja erotusdiagnostisia vaihtoehtoja on useita.

Uveiitti** on silmän sisäinen suonikalvoston tulehdus. Se on useimmiten autoimmuuni- eli sisäsyntyinen tauti. IBD:n lisäksi taustalla voi olla muita yleis- ja muita sairauksia ja aiheuttajia. 90 % uveiiteista on suonikalvoston etuosan (anteriorisia) tulehduksia (esim. iriitti eli värikalvon tulehdus). Se esiintyy useimmiten yhdessä silmässä kerrallaan, tulee joskus vain kerran, mutta voi uusiutua ja esiintyä jopa 3–5 kertaa vuodessa sekä myös kroonistua. Se liittyy selkärankareumaan, tiettyyn kudostyyppiin ja esim. lastenreumapotilaista sitä esiintyy n. 20 %:lla. Crohnin taudissa uveiitti on useammin molemminpuolinen, hitaasti alkava ja pitkäkestoinen. Uveiittia voi esiintyä, vaikka suolitauti on aivan rauhallinen ja joskus IBD-potilaalla on ollut uveiitteja paljon ennen suolitautiin sairastumista. Akuuttiin tulehdukseen liittyy silmän kipu, valonarkuus, päänsärky ja hailakka punoitus. Krooninen tulehdus voi alkaa vähäoireisena näön sumenemisena tai näöntarkkuuden heikkenemisenä. Diagnoosin varmistus ja hoito kuuluvat silmälääkärille. Hoito voi olla paikallisista kortisonitipoista, immunomoduloiviin ja biologisiin lääkkeisiin.

*Episklera on silmän kovakalvon pintaosa. Jos katsot silmääsi peilistä, on valkoisen osan päällä ensin sidekalvo. Sen tulehdus on se tavallinen, punoittava, rähmivä, usein bakteerin aiheuttama konjunktiviitti. Sidekalvon alla on kovakalvo eli skleera.

** Uveaan kuuluu kovakalvon alla oleva suonikalvo, sädekehä sekä värikalvo eli iiris.