Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Ulkomailla tehtävä ulosteensiirto IBD-potilaalle

17.09.2019

Ulosteensiirrosta löytyy hyvä vastaus Reunapaikan Lääkäripalsta-osiossa, jossa kollega Perttu Lahtinen on kirjoittanut 13.8.2018 otsikolla Ulosteensiirto haavaisessa paksusuolentulehduksessa.

Ulosteensiirto eri sairauksiin on suuren mielenkiinnon kohteena ja aihetta tutkitaan runsaasti. IBD:n hoitoon on tutkimuksia tehty ja tehdään. Mutta valitettavasti vielä sitä ei suositella IBD:n hoitoon. Tästä on olemassa eurooppalainen konsensus-lausuma vuodelta 2017. Ulosteensiirron käyttöä IBD:n hoitoon liittyy vielä paljon ratkaisemattomia kysymyksiä, koskien mm. itse siirteeseen liittyviä epävarmuustekijöitä. Toki kyseistä hoitotoimenpidettä tehdään maailmalla vastoin yleisiä hoitosuosituksia yksityisissä terveydenhuoltolaitoksissa, mutta näitä en voi suositella, johtuen siitä, että kyseessä ei ole yleisesti hyväksytty hoitomuoto. Itselläni ei ole tiedossa Euroopassa julkisessa sairaalassa annettavasta ulosteensiirrosta IBD:n hoitoon.

Jos hakeutuu ulosteensiirtoon ulkomaille, mukaan lukien Ruotsi, ei kyseinen hoito kuulu julkisen sairaanhoidon piriin, vaan kaikki kustannukset tulevat itse maksettaviksi.