Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Ulosteesta mitattavan kalprotektiinin luotettavuus

27.02.2019

Ulosteen kalprotektiini on nykyään yleisesti käytetty merkkiaine tulehduksellisen suolistosairauden aktiivisuuden seurannassa. Kalprotektiini on neutrofiilisista valkosoluista tulehduksen yhteydessä erittyvä proteiini. Sen pitoisuus ulosteessa heijastaa neutrofiilien kulkeutumista tulehtuneen suolen limakalvon läpi luumeniin. Toinen käytetty merkkiaine on laktoferriini, jonka käyttö Suomessa on vähäistä.

Kalprotektiini ei ole sairauspesifinen merkkiaine, vaan sitä voi nostaa myös muut mahasuolikanavaan vaikuttavat tekijät, kuten suolistopolyypit, muut mahasuolikanavan tulehdukset, paksusuolen syöpä, tulehduskipulääkkeet ym.

Kalprotektiinin herkkyys ja spesifisyys suolistotulehduksen toteamiseksi on sangen hyvä, ollen noin 93-96 % . Eli ajoittainen ientulehdus voi kyllä selittää osaltaan koholla olevaa kalprotektiiniarvoa. Mikäli muut mahasuolikanavan tulehdukset on poissuljettu, niin silloin kalprotektiiniarvo kuvastaa IBD:n tulehduksen aktiivisuutta ja toimii mahdollisesti myös haavaisen paksusuolitulehduksen pahenemisvaiheen ennusmerkkinä. Ei ole tiedossa, että jokin ravintoaine erikseen aiheuttaisi kalprotektiiniarvon nousua.

Tulehduksellisen suolistosairauden diagnoosi perustuu tähystystutkimukseen eli ileokolonoskopiaan ja tarvittaessa kapselienteroskopiaan/ ohutsuolen magneettikuvaukseen. Eli mikäli tähystystutkimuksissa ei aktiivia tulehdusta löydy, niin tällöin tulee pitää mielessä muut mahasuolikanavan tulehdukset, kuten ientulehdus, koholla olevan kalprotektiiniarvon taustalla.