Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Vatsakivut ja MRI-kuvaus

24.02.2020

Kysyjällä on ollut pitkään elämää haittaavia vatsakipuja sekä turvotusta, ilmavaivoja, ulosteen koostumuksen vaihtelua ja ulostamiskipuja. Kolonoskopia on tehty oireettomana aikana eikä koepaloja ole otettu ilmeisen terveennäköiseltä limakalvolta. Jatkotutkimuksena tehty alavatsan MRI-kuvaus, jossa sigmasuoli kuvautunut poikkeavana, putkimaisena. Kysyjä on kokenut saavansa FODMAP-ruokavaliosta hieman apua.

Pitkäkestoinen oireilu ja oireiden laaja kirjo viittaavat toiminnalliseen, ärtyvän suolen oireyhtymään. Tätä tukee se, että ruokavaliolla on ollut vastetta oireisiin. Kyseinen ruokavalio on kuitenkin sangen yksipuolinen, eikä sen käyttöä voi suositella kovin pitkään. Jossain vaiheessa tulee lisätä vähitellen ja yksitellen poistettuja ruoka-aineita. Tästä syystä suosittelen ravitsemusterapeutin konsultaatiota. Säännöllisesti otettu kuitulisä, esim. psyllium, saattaa auttaa vaihtelevaan ulosteen koostumukseen. Ilmavaivoihin voidaan tarvittaessa kokeilla probiootteja, vaikka näyttö niiden tehosta onkin vähäinen.

Suolisto-oireiden (ripuli, turvotus, vatsakipu) taustalla voi olla myös muita syitä, kuten esimerkiksi mikroskooppinen koliitti. Tässä tilanteessa tähystyksen yhteydessä limakalvot näyttävät normaalilta, mutta limakalvolta otetuissa koepaloissa todetaan joko kollageeni- tai lymfosyyttisolujen ylimäärää, jotka voivat aiheuttaa suolisto-oireita. Siksi kaikilta ripulista tai vaikeista suolisto-oireista kärsiviltä tulisi ottaa rutiininomaisesti koepalat paksusuolen limakalvolta. Mikäli koepalat ovat normaalit ja ärtyvän suolen oireyhtymän hoidot eivät tehoa, voi taustalla olla myös esimerkiksi sappihappojen imeytymishäiriöstä johtuva tilanne. Näin erityisesti, jos esim. sappirakko tai osa ohutsuolen loppuosaa on poistettu. Tähän voi kokeilla kolestyramiini-valmistetta.

Tuo MRI-kuvauksessa todettu poikkeava sigman seinämän muutos jää allekirjoittaneelle epäselväksi. Yleensä pitkään kestänyt tai raju suolen limakalvon tulehdus aiheuttaa em. löydöksiä. MRI-kuvauksen löydös tukee mielestäni ajatusta uudesta tähystyksestä, jonka yhteydessä otetaan riittävät koepalat paksusuolen limakalvolta.

 

C-ANPROM/FI//0436 2/2022