Nina Eriksson

Viljat ja IBD

14.06.2018

Kysyjän mahaan pistää ja se möyrii, kun hän syö gluteenipitoisia tuotteita, vaikka keliakia on poissuljettu verikokein ja ohutsuolen alusta (duodenumista) otetuin koepaloin.

IBD-potilailla on enemmän keliakiaa kuin niillä, joilla ei ole kroonista tulehduksellista suolisairautta. Tavallisesti keliakia poissuljetaan verikokein, jotka ovat varsin herkkiä, ja verikoe-epäily varmistetaan gastroskopiassa duodenumista otetuin koepaloin.

Yhä enemmän puhutaan gluteeniherkkyydestä ilman, että voidaan todeta suolinukkaa vaurioittavaa keliakiaa tai vilja-allergiaa. Oireet herättävät epäilyn keliakiasta, mutta ovat myös samanlaisia kuin ärtyneen paksusuolen oireyhtymässä (IBS). Gluteeniherkkyyden tai IBS:n diagnoosiin ei ole mitään spesifiä testiä. Niinpä gluteeniyliherkkyyttä epäillään, jos oireet esiintyvät gluteenipitoisen ravinnon yhteydessä ja poistuvat niitä vältettäessä. Testi on luotettava, jos potilas ei tiedä, syökö gluteenia vai ei, koska kokemiimme oireisiin vaikuttavat myös ajatuksemme ja epäilymme. Varmoja ei olla myöskään siitä, johtuuko oireilu nimenomaan gluteenista vai jostain muusta viljassa olevasta aineesta. Vehnä, ohra ja ruis sisältävät myös huonosti ohutsuolesta imeytyviä ja nopeasti paksusuolessa fermentoituvia (”käyviä”) FODMAP-hiilihydraatteja, joiden ajatellaan olevan monien potilaiden IBS-oireiden taustalla.  Ravitsemusterapeutti Anne Pohju on kirjoittanut näistä aiheista Reunapaikkasivustolla 18.10. ja 15.11.2016.