Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Vitamiinit ja ohutsuoliavanne

20.04.2020

Ohutsuoli on tärkein eri vitamiinien ja hivenaineiden imeytymiskohta elimistössä. Paksusuolesta vitamiineja ja hivenaineita imeytyy vähemmän, sillä paksusuolen tärkein tehtävä on poistaa ulostemassasta vesi ja täten kiinteyttää ulostetta.

Ohutsuolen Crohnin taudissa eri vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen voi olla epätäydellistä tai estyä jopa kokonaan. Näin käy erityisesti, jos kyseessä on laaja-alainen aktiivi tauti, tai jos sairauden vuoksi on jouduttu poistamaan osa ohutsuolesta.

Ohutsuoli on aikuisella ihmisellä noin 5 metriä pitkä. Ruokasulan läpikulku sen kautta vie useita tunteja, jonka aikana tarpeelliset ainesosat imeytyvät elimistön käyttöön. Ravintoaineet imeytyvät koko ohutsuolen matkalta.

B12-vitamiini imeytyy ohutsuolen loppuosasta. B12-vitamiinin puutteelle voi altistaa ohutsuolen loppuosan poiston lisäksi esimerkiksi atrofinen gastriitti eli mahalaukun suolahappoa erittävien solujen puutos.

Folaatti on vesiliukoinen B-vitamiini, jonka imeytymiseen ohutsuolen sairaus, kuten keliakia, voi vaikuttaa. Folaatin pitoisuus on helposti mitattavissa verikokeella.

Ohutsuolen loppuosasta erittyy myös suolen toimintaa tehostavia hormoneja. Ohutsuolen osapoisto voi altistaa rasvojen imeytymishäiriölle ja rasvaliukoisten A-, D-, E- ja K-vitamiinien puutteelle. Tällöin on hyvä varmistaa, että ravinnosta saa riittävästi edellä mainittuja vitamiineja. Tarvittaessa voidaan käyttää vitamiinivalmisteita muistaen kuitenkin mahdollinen liika-annostuksen riski, sillä rasvaliukoiset vitamiinit poistuvat elimistöstä hitaasti. Vitamiinien pitoisuuksia on hyvä kontrolloida ajoittain, erityisesti IBD-potilailla D-vitamiinitasoa.

Suomalainen suositusten mukainen ruokavalio sisältää riittävästi eri vitamiinien ja hivenaineiden lähteitä. Ongelmia voi tulla, jos dieetti on yksipuolinen, kuten esimerkiksi vegaaniruokavalio. Puutetta voi tulla lähinnä D-vitamiinista ja kalsiumista, ja tällöin tarvitaankin usein B12-vitamiinilisä.

Laadukkaalla, hyvistä raaka-aineista koostuvalla ruokavaliolla turvataan yleensä riittävä vitamiinien ja hivenaineiden saanti. Erityisesti ohutsuolen loppuosan poiston jälkeen tarvitaan B12- ja D-vitamiinivalmisteita korvaushoitona. Ajoittain voidaan seurata rautavarastoarvoja ja kontrolloida mahdollisesti muiden rasvaliukoisten vitamiinien pitoisuuksia erityisesti, jos herää kliininen epäily niiden saannin riittävyydestä. Suosittelen suolistoleikkauksen läpikäyneitä käymään ravitsemusterapeutin vastaanotolla riittävän monipuolisen ruokavalion varmistamiseksi.