Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Voiko anaaliseksi aiheuttaa IBD:n?

17.05.2019

IBD:n yksi ilmenemismuoto on peräsuoleen rajoittuva tulehdus eli proktiitti tai hieman pidemmälle sigmaan rajoittuva proktosigmoidiitti. Haavaisessa koliitissa pelkästään peräsuoleen rajoittuu noin 30-40 % kaikista tautitapauksista. Diagnoosi perustuu tähystyksen yhteydessä todettavaan tulehdukseen ja tässä yhteydessä otettaviin limakalvon koepaloihin. Anaaliseksi ei aiheuta peräsuolen IBD:ta, mutta peräsuolen tulehdusta aiheuttaa myös muut syyt kuin IBD.

Erityisesti sukupuolitaudit (veneeriset taudit) voivat aiheuttaa myös peräsuolitulehduksen. Erityisesti anaaliseksissä tulee ottaa huomioon veneerisen taudin mahdollisuus. Tyypillisiä aiheuttajia ovat mm. tippuri, klamydia, kuppa ja herpes simplex-tulehdus. Näiden poissulkemiseen tarvitaan omat testit, esim. klamydia poissuljetaan peräsuolesta otetulla tikkunäytteellä ja tippuri poissuljetaan verestä otettavalla vasta-aine testillä. Kyseiset tulehdukset aiheuttavat saman tyyppisiä oireita kuin mitä esiintyy IBD:n aiheuttamassa tulehduksessa (limainen vuoto peräsuolesta, peräaukon seudun kipu, ulostamisongelmia ym.).

Erityisesti, mikäli IBD:n hoitoon käytettävät lääkkeet eivät rauhoita peräsuolen tulehdusta, tulee poissulkea sukupuolitaudin mahdollisuus tulehduksen taustalta.