Nina Eriksson

Voiko IBD-potilas luovuttaa verta tai kantasoluja?

19.12.2018

Tämä on kysymys, jota voi ajatella kahta tietä: voiko luovuttaa ja toisaalta voisiko luovutettuja verivalmisteita tai kantasoluja käyttää?

Lääkitys ei välttämättä olisi este luovutukselle, mutta koska se ei myöskään ole tässä keskeisintä, en käy läpi eri lääkkeitä. Keskeisintä on itse tauti. Suomessa sekä veren- että kantasolujen luovutuksessa ajatellaan paitsi vastaanottajaa myös itse luovuttajaa. On selvää, ettei elimistöä rasitettaisi luovutuksella IBD:n aktiivissa vaiheessa. Luovuttajan terveys ei saa vaarantua. IBD on kuitenkin sairaus, joka voi aktivoitua milloin vaan, jolloin esim. anemisoitumisriski on suuri ja lisäksi tauti voi aiheuttaa ravintoaineiden, mm. raudan, imeytymishäiriöitä ja näin edelleen lisätä verenluovutuksen aiheuttamaa anemiariskiä ja yleistilan laskua rautahävikin myötä. Sisäsyntyisenä (autoimmuuni) sairautena IBD myös estää verestä kerättävien kantasolujen käytön.

Toivon, ettei yksikään IBD-potilas ajattele olevansa jotenkin huonompi tai kelpaamaton tämän asian vuoksi. Kyse on enemmän IBD-potilaan oman terveyden vaalimisesta. Luovutus on maassamme vapaaehtoista ja perustuu luovuttajien rehellisyyteen terveytensä suhteen. Ohjeet on tehty niin, ettei kenenkään terveys vaarantuisi. Jokaisen luovuttajan terveystietoihin ja tilanteeseen ei toiminnassa ole yksilöllisesti mahdollisuutta perehtyä.

Tarkempia tietoja saa soittamalla Veripalvelun tai Kantasolurekisterin neuvontanumeroihin. Kannattaa myös muistaa, että erilaisia auttamismuotoja on maassamme monia. Mutta jos juuri tämä on itseä lähellä, voi luovutukseen kannustaa ystäviä ja sukulaisia tai osallistua esim. luovutustapahtumien järjestämiseen, vaikkei itse voikaan olla luovuttaja.