Pauliina Molander

Voiko tulehduksellinen suolistosairaus tai siihen käytettävä lääkitys olla keuhkojen heikentyneen toiminnan syy?

06.09.2016

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin ei liity varsinaisia keuhkojen liitännäissairauksia. Kuitenkin useampi suolistotulehdusta rauhoittava lääke voi vaikuttaa keuhkojen toimintaan.
Tunnetuin keuhkojen toimintahäiriötä aiheuttava lääke on metotreksaatti, jota käytetään reumasairauksien lisäksi erityisesti Crohnin taudin hoidossa. Keuhkovaurion tavanomaisia oireita ovat mm. yskä ja hengenahdistus.
Suolistosairauksien hoitoon yleisesti käytetty mesalatsiini voi aiheuttaa hyvin harvinaisena haittavaikutuksena keuhkokudoksen arpeutumista tai allergisen reaktion, mikä voi ilmetä hengitysvaikeutena, hengityksen vinkumisena tai nesteen kertymisenä keuhkoihin. Myös mesalatsiinin aiheuttama astman paheneminen ja keuhkokuume ovat mahdollisia.
Myös tuumorinekroositekijä-alfan (TNF-α) estäjät (infliksimabi, adalimumabi, golimumabi) ja integriinin estäjä vedolitsumabi voivat aiheuttaa hengenahdistuksena ilmenevän allergisen reaktion. Varsinaista pitkäaikaista keuhkojen toiminnan vajavuutta ei näiden lääkkeiden käyttöön liity. TNF-α estäjähoidon aikainen keuhkotuberkuloosin aktivoituminen on myös mahdollista, minkä vuoksi sairastumisen riski on huolellisesti selvitettävä ennen hoidon aloittamista.
IBD:n hoitoon määrätyt siklosporiini, atsatiopriini/6-merkaptopuriini ja steroidit, mukaan lukien budesonidivalmisteet, eivät suoraan vaikuta keuhkojen toimintaan.

Lähteet: Valmisteyhteenvedot, Pharmaca Fennica 2016