Nina Eriksson

Voivatko poskien polyyppimaiset muutokset ja aftat liittyä Crohnin tautiin?

16.01.2017

Kyllä voivat. Crohnin tautia sairastavilla esiintyy usein aftoja, joita on toki myös ”terveillä” ihmisillä, ja kovettuneet ihoheltat poskien limakalvoilla ovat yleisimpiä suolitautiin liittyviä löydöksiä. Koska muutoksille voi olla muitakin syitä, on ne syytä näyttää hoitavalle lääkärille ja/tai hammaslääkärille.

Erilaisissa Crohn-potilasryhmissä tehdyissä tutkimuksissa on todettu muutoksia suussa 20-50%:lla. Niiden on usein etenkin lapsilla todettu ilmaantuvan joskus jopa vuosia ennen suolistomuutoksia. Erilaisia muutoksia voi olla suun ympäristön iholla, huulissa, suun limakalvoilla ja ikenissä sekä hampaiden tukikudoksissa.

Crohn-potilailla esiintyvät suumuutokset voivat olla spesifejä, itse tautiin liittyviä, jolloin niistä otetuissa näytteissä todetaan taudille tyypillisiä löydöksiä. Osa muutoksista on sellaisia, joita esiintyy myös muilla ihmisillä, mutta joita Crohn-potilaat saavat helpommin. Lisäksi ne voivat johtua ravitsemuksellisista puutoksista tai lääkityksestä.

Suumuutoksia voi esiintyä enemmän taudin aktiivisen vaiheen aikana, mutta niiden esiintyvyys ei suoraan korreloi suolen tulehdusasteeseen. Jotkut niistä  häviävät ajan kanssa.

Hoidossa on tärkeää huolehtia hyvin suun ja hampaiden hygieniasta, ravitsemuksesta ja suolitulehduksesta. Lisäksi voidaan käyttää esim. antiseptisiä suuvesiä, suun paikallisia kortisonivalmisteita ja puudutegeelejä. Suolitaudin lääkkeet hoitavat usein myös suumuutoksia. Joskus tarvitaan leikkaushoitoakin.