Marja Lohman

Himmailua

05.07.2017

Olet mitä syöt.

Oletko mitä katselet, kuuntelet, mitä luet, puhut ja kirjoitat? Näitäpä olen monesti mietiskellyt eri yhteyksissä.

Mitä kaikkia vaikutuksia ympäristöstä tulevilla aistimuksilla on hyvinvointiimme ja terveyteemme? Mitä merkitystä on sillä, mitä ikkunasta katselemme päivästä päivään, mitä kuulemme ja kuuntelemme? Kuinka suuri vaikutus on olemiseemme oikeasti sillä, missä liikumme, millaisia ohjelmia katsomme, millaisia tekstejä luemme, kenen mielipiteitä kuuntelemme tai millaisten asioitten annamme ajatusmaailmamme täyttää.

Tutkimusten perusteellakin maisema, värit, taide vaikuttavat ajatuksiimme ja mielialaamme. Maisemasuunnittelussa osataan ottaa maankäytön ja muitten hyötynäkökohtien lisäksi huomioon myös ympäristön psykologiset vaikutukset ja näitten merkitys viihtyvyyteen, hyvinvointiin ja näin terveyteenkin. Sairaaloissa käytetään värejä tietoisesti hyväksi eikä taiteeseen sairaaloiden seinillä liity pelkästään sisustuksellisia vaan myös paranemisprosessia edistäviä näkökohtia. Värit voivat rauhoittaa, rentouttaa, piristää. Taide voi herättää tunteita ja muistoja tai tuoda lohtua ja luoda toivoa. Usein sairaaloiden ympärillä on puistoja tai muuten kaunista luontoa. Näillä seikoilla on yhteytensä sekä mielen että kehon tervehtymiseen.

Myös musiikin vaikutusta hyvinvointiimme on tutkittu paljon. Musiikki helpottaa oppimista ja mieleen painamista, rentouttaa ja kohottaa mielialaa. Musiikkiterapiaa käytetään osana masennuksen ja muitten psyykkisten häiriöitten hoitoa. Musiikin kuuntelu, soittaminen, laulaminen ja tanssi ovat kaikki hyvin kokonaisvaltaisia elämyksiä. Usein näihin liittyvä sosiaalisuus ja yhdessätekemisen ilo lisäävät positiivisia tunteita.

Lukeminen laajentaa näköalojamme. Herättää ajatuksia, kyseenalaistaa arvomaailmaamme, lisää empatiakykyämme. Ja viihdyttää. Sanoja maailmaan on mahtunut niin paljon, että voi suodattaa itselleen vain jyvät akanoista.

Aistimukset ja elämykset eri asioista ovat tienviittoja.

Minnekä syövereihin osoittaa tämän päivän tohina? Soraääniä ja virikettä silmät ja korvat täyteen kaiken aikaa. Valoja ja vilkutusta, räiskettä, vihellystä, kilahduksia ja jumputusta. Kuormitusta lisää kiireinen elämänrytmi. Ei ihme, että sukellus aggressioihin käy helposti, kun päässä sauhuaa. Siinä on naapuri vihollinen eikä asioissa ole hyviä puolia. Ja vielä on fiilikset jaettava somessa heti. Lumipallo liikkeelle, tsap!

Onneksi voimme pitkälti määrätä, mitä ravinteita aivoillemme annamme. Joillekin asioille emme voi mitään, mutta paljon voimme vielä itse tehdä valintoja. Joskus valintatilanne on selkeä, joskus vaatii viitseliäisyyttä huomata valinnan mahdollisuus.

Ihanaa on ajoittain lähteä paikkaan, jossa on hyvä olla. Pysähdyttää ajanjuoksu ja vain nauttia. Katsella ja kuunnella, mitä itse tykkää. Se on terveellistäkin. Nyt kesällä valintoja on helppo tehdä!

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0287
01/2023