Nina Eriksson

IBD:tä sairastavien aikuisten rokotuksista

01.06.2016

Ellei työhösi liity sellaisia vaaroja, että työterveyshuolto on aktiivinen rokotusasioissa, ei tehokkaan neuvola- ja kouluajan jälkeen kukaan huolehdi rokotuksistasi. Aikuinen on itse vastuussa, näin se on.

Jos olet syntynyt ja/tai kasvanut neuvola- ja kouluterveydenhuollon suhteen Suomea vähemmän tehokkaassa maassa tai olet muuten epävarma rokotuksistasi, ota yhteys terveysasemallesi rokotuskattavuutesi tarkistamiseksi.

IBD:tä sairastavien aikuisten rokotuksista:

Kurkkumätä+jäykkäkouristus-rokote annetaan koulussa 11–13 vuotiaana ja tehoste armeijan käyville. Tehosterokotus tulee ottaa 10 vuoden välein! Jos olet epävarma edellisen rokotuksen ajankohdasta, kannattaa tehostaa – muutama vuosi liian aikaisin ei ole haitallista. Rokotteen saat terveysasemalla ilmaiseksi.

Kausi-influenssarokote tulisi ottaa joka vuosi syksyllä/alkutalvesta. Raskaus, yli 65-v ikä ja jotkut sairaudet ja lääkkeet (mm. immunosuppressiiviset) oikeuttavat ilmaiseen rokotukseen terveysasemilla ja monet työantajat rokotuttavat työntekijänsä ilmaiseksi. Immunosuppressiivinen eli puolustuskykyä alentava lääkitys voi heikentää rokotuksesta saatavaa suojaa. Siksi myös tällaista lääkitystä saavan IBD-potilaan perheenjäsenet ovat oikeutettuja ilmaiseen rokotukseen. Näin vähennetään riskiä saada tartunta. Muut tarvitsevat reseptin, jolla rokote maksaa n. 12 euroa. Suosittelen ihan kaikille!

Pneumokokkirokote on rokote pneumokokkisairauksia vastaan. Lapsille pneumokokit aiheuttavat mm. korvatulehduksia, aikuisille yleisimmin vakavaa keuhkokuumetta ja yleistynyttä veressä olevaa infektiota (sepsistä). Suosittelen rokotetta kaikille puolustuskykyä heikentävää eli immunosuppressiivista lääkitystä saaville ja yli 65-vuotiaille. Kerran elämässä annettava noin 86 euron hintainen rokote on itse maksettava.

Tuhkarokko: Jos olet syntynyt 1960–75 välisenä aikana et välttämättä ole sairastanut tätä lastentautia etkä saanut rokotetta. Keskustele IBD-lääkärisi/hoitajasi kanssa siitä tarvitsetko rokotteen ja etenkin voidaanko sinua lääkityksesi vuoksi rokottaa tällä elävää heikennettyä virusta sisältävällä rokotteella. Kahden rokotteen sarja on sen tarvitseville terveysasemalla ilmainen.

Vesirokko: Jollet ole varmuudella sairastanut tätä lastentautia (varmista tarvittaessa vanhemmiltasi – tämän taudin he kyllä muistavat!), keskustele IBD-lääkärisi/hoitajasi kanssa siitä tarvitsetko rokotteen ja etenkin voidaanko sinua lääkityksesi vuoksi rokottaa tällä elävää heikennettyä virusta sisältävällä rokotteella. Aikuinen sairastaa tämän taudin yleensä lasta rankemmin oirein. Kahden rokotteen sarja, á noin 75 euroa, on itse maksettava.

HPV-rokote suojaa rokotteesta riippuen kahdesta neljään sukupuoliteitse tarttuvaa papilloomavirusta vastaan. Kahden kannan rokote on yleisimmin kohdunkaulan syövälle altistavia papilloomaviruksia vastaan. Tämän 1998 ja sen jälkeen syntyneet tytöt ovat voineet saada/saavat yleisen rokotusohjelman osana. Neljän kannan rokote suojaa myös yleisimmin kondyloomia, sukuelinten syyliä, aiheuttavilta papilloomavirustyypeiltä ja on siten hyödyllinen myös pojille. Papilloomavirusrokote tehoaa paremmin, jos se on otettu nuorena eli ennen aktiivista seksielämää. Se voidaan kuitenkin antaa 26 ikävuoteen asti ja suosittelen niin tyttöjä, poikia, naisia kuin miehiäkin keskustelemaan omasta rokotustarpeestaan IBD-lääkärin/hoitajan kanssa. Eri ihmisten seksielämä on kovin erilaista niin sen aloitusiän, partnereiden lukumäärän kuin kondomin käytönkin suhteen. Kolmen rokotuksen kallis sarja on valitettavasti itse maksettava. Se ei tietenkään suojaa muilta sukupuolitaudeilta eikä siten vähennä kondomin käytön tarvetta.

Lisäksi on joukko rokotteita, jotka voivat olla sinulle hyödyllisiä riippuen vaikkapa työstäsi, harrastuksistasi, elintavoistasi, kotipaikkasi tai kesämökkisi sijainnista ja työ- tai lomamatkojesi kohteesta. Tällaisia ovat esimerkiksi rokotteet A- ja B-hepatiittivirusta vastaan ja puutiaisaivotulehdusrokote. Lisäksi matkaillessa voidaan tarvita harvinaisempiakin rokotteita ja malarianestolääkitystä. Suomeen on nyt saatu myös yli 50-vuotiaille tarkoitettu, elävää heikennettyä virusta sisältävä rokote vyöruusua vastaan.

Tämä on TÄRKEÄÄ: Jos käytät tai olet kuluneen kolmen kuukauden aikana käyttänyt IBD-tautiisi puolustuskykyä heikentävää, immunosuppressiivista lääkitystä, ei sinulle voida ilman tarkkaa harkintaa antaa eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita! Tällaisia rokotteita ovat mm. MPR-rokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan, vesirokko- ja vyöruusurokote, ja matkailijan rokotuksista esim. keltakuumerokote, mutta on muitakin. Varoaika vaihtelee jonkin verran lääkkeittäin ja voi esim. reumatautien lääkityksissä olla pitempikin! Sama pätee toisinkin päin. Saatuasi elävää heikennettyä taudinaiheuttajaa sisältävän rokotteen täytyy pitää noin kuukauden tauko ennen kuin korkea-annoskortisonia, metotreksaattia, atsatiopriiniä, TNF-alfasalpaajaa jne. voidaan aloittaa.

Jos olet kovasti matkustelevainen tai uumoilet sellaiseksi päätyväsi ja toki muutenkin, kannattaa miettiä monipuolista rokottautumista jo silloin/silloin, kun ei tarvitse immunosuppressiivista lääkitystä. Tällöin rokotteiden annolle ei ole IBD:hen käytetyn lääkityksen aiheuttamia rajoituksia ja niiden teho on parempi.