Reunapaikka | Lääkäripalsta - kirjoituksia IBD:stä | Milla-Maria Tauriainen

Milla-Maria Tauriainen

Kesä ja kärpäset – mökkielämää IBD:n kanssa

19.07.2019

Oli perjantai. Auto tuntui liukuvan nopeasti pitkin moottorietä, mittari näytti 120:ntä. Radiossa soi Arttu Viskarin Suomen muotoisen pilven alla ja automaatti-ilmastointi hurisi sopivaan 18 asteen lämpötilaan. Aurinko paistoi puiden varjojen välistä kurkistellen kääntyessäni pienemmälle, edelleen kuitenkin päällystetylle tielle kohti rantamaisemaa.

Edellisenä päivänä en jaksanut pakata mukaan tulevia mökkitavaroita, joten aamulla heittelin jotain hätäisesti autoon ennen töihin lähtöä. Useampana viikkona suoli ei ole enää voinut hyvin ja minua on väsyttänyt. Töissä olen sinnitellyt, koska tiesin loman lähestyvän. Pelkäsin myös töiden pinoutuvan entisestään pahemmin, jos olisin sairauslomalla jo ennen kesälomaani. Nyt olen kuitenkin lomalla. ÄRSYTTÄÄ, koska olisin halunnut viettää lomani hyväkuntoisena. Kyllähän se lääkäri ehdotteli sairauslomaa, mutta en halua vaikuttaa lusmulta töissä, joten en ottanut sairauslomaa vastaan.

Kyllä se kortisoni varmaan lähtee pian puremaan. Niin on ainakin ennen käynyt. Ja loma. Nyt rentoudun, tai pakotan itseni rentoutumaan.

Äitikin soittaa joka päivä. Ei olisi pitänyt kertoa sille pahenemisvaiheesta. On jatkuvasti huolissaan, aikuisesta miehestä!

Tiesitkö, että IBD:tä todetaan enemmän ja tauti pahenee herkemmin syksyisenä tai talvisena vuodenaikana? On havaittu, että keväällä syntyvillä on hiukan suurempi riski sairastua IBD:hen kuin syksyllä syntyneillä. Talvella melatoniini-ja D-vitamiinitasot ovat matalammalla ja tällä on ajateltu olevan vaikutusta asiaan. Vuodenaikavaihtelua on havaittu IBD:ssä, mutta tulokset eivät ole kaikissa tutkimuksissa olleet yhteneviä ja eroavat lisäksi Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolen tulehduksen kesken.

Joskus syytän taudistani äitiäni ja isääni. Synnyin syksyllä ja sain toistuvia korvatulehduksia ja antibioottikuureja niihin ensimmäisen elinvuoteni aikana. Kenelläkään muulla meidän suvussa ei ole IBD:tä. Eli olisikohan niin, että bakteeristoni on muokkautunut erilaiseksi antibioottikuurien vuoksi, eikä tautini geneettisillä tekijöillä niinkään ole ollut merkitystä. Aina on hyvä olla joku tai jokin, jota syyttää taudistaan. Mutta nyt tulee kiire huussiin!

Lapsen ensimmäisen elinvuoden antibioottikuurit altistanevat IBD:n synnylle. Syksyllä syntyneet kohtaavat tulevan talven hengitystieinfektiot ollessaan pienempiä ja täten myös alttiimpia sairastumiselle. Todennäköisempää on, että he saavat infektioihinsa antibioottikuureja aikaisemmin, kuin vastaavasti keväällä syntyneet. IBD:hen nuorempana sairastuneilla on selkeämmin vuodenaikavaihtelua taudissaan kuin iäkkäänä sairastuneilla.

Verta ulosteessa. Onneksi vähemmän kuin eilen. Ulostamiskerratkin ovat jo vähentyneet kahdeksasta neljään päivässä. Alan myös tuntea lievää piristymistä – kiitos kortisonikuurin. Jospa se auttaisi minua myös motivoitumaan suvun kesämökin remonttihommiin – joita muuten riittää.

En jaksa syödä lomani aikana terveellisesti. Olen vältellyt punaista lihaa, lisännyt ruokavaliooni kasviksia ja yrittänyt syödä säntillisemmin pienempiä annoksia. Somekeskusteluissa olen törmännyt gluteenittomaan ja FODMAP-ruokavalioonkin – olisikohan niistä mitään apua? Nyt ostin suomalaisen pienpanimon oluita ja saksalaisen kauppaketjun tuotannosta grillattavia tuotteita ja sipsipussin! Jos saan toisen pahenemisvaiheen vuoden sisällä, taidan kysyä mahdollisuudesta päästä ravitsemusterapeutin ohjantaan.
Kts. https://reunapaikka.fi/ravitsemusterapeutin-palsta/erityisruokavalioista-ibdn-hoidossa/

Länsimaiset ruokailutottumukset lisännevät IBD:n syntyä. Ruokavaliosta saatavan kuidun määrä on vähentynyt ja samaan aikaan ruoan rasvamäärä on lisääntynyt. Todennäköisesti tulehdukseen voidaan vaikuttaa jatkossa ravitsemuksellisin keinoin, vaikkakaan vielä ei ole olemassa selvää IBD-potilaan ruokavaliota.

Unohdin pakata aurinkorasvan mukaan. Pahoittaisikohan IBD-hoitajani mielensä, jos näkisi minun päivettyneen kesäloman jälkeen. Näemme säännöllisesti käydessäni infuusiohoidoissa ja seuraava käynti ajoittuukin kesälomani jälkeiseen aikaan. Auringonvalolta suojautumisesta olemme kyllä keskustelleet. Lisään rasvan samantien seuraavan kauppalistan kärkeen!

IBD-potilailla on taustaväestöä suurempi riski saada ihosyöpä, osittain immunosuppressiivisten lääkkeiden käytön vuoksi. On havaittu, että IBD:tä sairastavien keskuudessa ihon aurinkosuojaus on vähäistä ja kaikki potilaat eivät tiedosta ihosyövän riskin lisääntymistä. Pitkät vaatteet, hattu ja aurinkorasvaus ovat tarpeellisia myös pilvisellä kelillä.