Reunapaikka Perttu Lahtinen

Perttu Lahtinen

”Suoliston salaisuus” – hersyvä ja viisas kirja

14.09.2018

Suolisto on aliarvostettu ja vähälle huomiolle jäänyt elin, joka ei yleensä pidä itse itsestään suurta meteliä. Kaiken ollessa hyvin, ei suoliston omistajakaan juuri havaitse sen olemassaoloa. Maha-suolikanava ilmoittaa itsestään lähinnä häiriötilanteessa ”nyt on nälkä”, ”kiire vessaan” tai ”täynnä kaasua” -tyyppisesti. Ruuansulatuskanava hoitaa ällistyttävän määrän monimutkaisia proseduureja – pilkkoo porkkanan molekyylitasolle asti elimistön poltto- ja rakennusaineiksi ja on tärkeässä osassa terveen immuniteetin kehittymisessä. Viimeaikaiset suoliston mikrobistoa koskevat tutkimukset viittaavat jopa siihen, että suolisto ja sen mikrobisto ovat aktiivisessa roolissa terveyden ylläpidossa hyvin laaja-alaisesti aina painonhallinnasta mielialan säätelyyn asti.

Kaikesta tästä ja paljon muusta kertoo ”Suoliston salaisuus” -kirja, joka elävöittää ja tekee ymmärrettäväksi ruuansulatuskanavan toimintaa sekä tarjoaa luontevalla tavalla kerrottuna katsauksen mikrobistotutkimuksen viimeisimpiin saavutuksiin. Kirjan on kirjoittanut saksalainen Guilia Enders, joka ainakin kirjaa julkaistaessa vuonna 2014, oli lääketieteen opiskelija ja suoliston mikrobiston tutkija. Enders kertoo haluavansa tuoda tieteellisen tiedon tiedelehtien artikkeleista ja tutkijoiden kongresseista kaikkien ihmisten saataville – kaikkien ymmärrettäväksi. Tässä tavoitteessa hän todella onnistuu ja vieläpä erinomaisen hauskalla tavalla.

Kirja käy läpi ruuansulatuskanavan anatomian ja fysiologian niin kekseliäällä ja inspiroivalla tavalla, että lukija ei edes huomaa lukevansa tietokirjaa. Kerronnassa on saman tyyppistä asioiden elävöittämistä, kuin 80-luvun lopulla ranskalaisten tekemässä animaatiosarjassa ”Olipa kerran elämä”. Siinähän elimistön soluja esittivät hellyyttävät hahmot kertoen seikkailun ja sadun kautta elimistön toiminnasta. ”Suoliston salaisuus” ei kuitenkaan ole tuon animaatiosarjan kopio, vaan todella hersyvä ja hetkessä oleva kirja suolistosta, sen toiminnasta ja monista vaikutuksista koko terveyteemme.

Kirjan kieli on nokkelaa, hauskaa ja aitoa. Enders on hämmästyttävän hienosti käsittänyt ja jäsentänyt monimutkaista ruuansulatuskanavan fysiologiaa ja anatomiaa voidakseen saatella lukijan tiedon äärelle leikkisin vertauskuvin ja lupsakalla kielen käytöllä. Endersin tapa ymmärtää ruuansulatuskanavaa on todella omintakeinen ja humoristinen.

”Suoliston salaisuus” tarjoaa päivitetyn tietopaketin, joka kelpaa luettavaksi kenelle tahansa. Kirjasta uskon olevan iloa ja hyötyä suolistovaivojen kanssa kamppaileville, mutta yhtä lailla kenelle tahansa ruuansulatuskanavan omaavalle lukijalle.

Jo ennen ”Suoliston salaisuuden” lukemista tiesin gastroenterologian olevan kivaa ja mielenkiintoista. Kirjan luettuani se on, jos mahdollista, entistäkin hauskempaa!