Kurkistus työhöni lyhytsuolihoitajana

Minua pyydettiin kirjoittamaan blogia hoitajan näkökulmasta ja kertomaan työstäni. Ajattelin ensimmäisessä tekstissä kertoa itsestäni ja työstäni yleisesti yrittämättä sukeltaa syvälle, vaan että saisitte jonkinlaisen kuvan mitä minä teen.

Työskentelen Uudessa Lastensairaalassa ns. Lyhytsuolihoitajana. Nimikkeestä huolimatta hoidan erilaisista syistä suoliston imeytymishäiriöistä kärsiviä lapsia, joista eriasteiset lyhytsuolisyndroomaa sairastavat lapset ovat suurin ryhmä. Kaikki lyhytsuolipotilaani tarvitsevat kotona toteutettavaa suonensisäistä ravitsemusta. Kotona suonensisäisen ravitsemuksen toteuttavat yleensä vanhemmat joskus myös (pääkaupunkiseudulla) lasten kotisairaala.

En pysty kuvailemaan tavallista työpäivääni, koska sellaista ei ole. Se onkin yksi tämän työn rikkauksista, että päivät eivät ole toistensa kopioita vaan jokainen päivä on erilainen.

Parasta työssäni on lasten ja perheiden kohtaaminen. Olen tässä työssä lapsia ja perheitä varten.

Minulla on työssäni käytössä oma puhelin, johon vanhemmilla on lupa soittaa mieltä askarruttavissa asioissa.

Työstä tekee erityisen vaihtelevan se, että työni on parhaimmillaan hyvinkin liikkuvaa. Aamulla saatan olla vuodeosastolla apuna ja sitten iltapäivällä olenkin pitämässä poliklinikkaa. Kolmena päivänä viikossa pidän poliklinikkaa lyhytsuolipotilaille, joiden hoito tapahtuu kotona. Poliklinikalla käydessään lapsista otetaan mitat, kysellään voinnista ja suunnitellaan jatkotoimenpiteet. Ennen vastaanottoa he ovat käyneet verikokeissa ja tarvittaessa röntgentutkimuksissa, joiden tulokset käydään läpi vastaanotolla.

Hoidan näiden potilaiden ravitsemus- ja lääketilaukset apteekista, ja tilauksen perusteella apteekki toimittaa suonensisäisen ravitsemuksen ja lääkkeet potilaalle kotiin. Lisäksi varaan potilaille seuraavat poliklinikkakäyntiajat ja mahdollisia aikoja röntgentutkimuksiin, tilaan verinäytteet vastaanottoa varten sekä teen yhteistyötä muiden yhteistyötahojen kanssa, jotka osallistuvat lapsen hoitoon. Vastaanotolla on mukana gastroenterologi ja tarvittaessa kirurgi sekä ravitsemusterapeutti.

Seuraavan vastaanottoajan perhe saa tavallisesti mukaansa ja tiedon siitä, tarvitaanko verinäytteitä tai röntgentutkimuksia seuraavalla kerralla.

Vuodeosastolla työskennellessäni hoidan kaikkia diagnoosiin katsomatta, en ainoastaan lyhytsuolisyndroomaa sairastavia lapsia.

Osasto, jolla työskentelen, hoidetaan pieniä kirurgista hoitoa vaativia lapsia väliltä 0-3-vuotiaita sekä kaikenikäisiä sydänsairauksista kärsiviä lapsia. Itse työskentelen ns. kirurgisten lasten parissa.

Kun osastolle tulee tuore lyhytsuolisyndroomaa sairastava lapsi, hän on useimmiten vastasyntynyt ja tulee vastasyntyneiden teho-osastolta. Osastolle tullessaan lapsesta on tiedossa diagnoosi, jonka pohjalta lapselle on tullut lyhytsuolisyndrooma, sekä kuinka paljon suolta on jouduttu poistamaan. Osastolle siirtyessä tiedetään myös lapsen muu terveydentila  ja onko myös muita erityistarpeita, esimerkiksi keskosena syntyneet saattavat tarvita hengitystukea useamman viikon syntymän jälkeen. Vauva siirtyy osastolle, kun hän on toipunut toimenpiteistä eikä enää tarvitse tehohoitoa. Osastolla jatketaan toipumista ja tutustutaan rauhassa lapseen ja perheeseen. Hoito suunnitellaan yksilöllisesti vastaamaan juuri tämän lapsen tarpeita.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0230


Lyhytsuolihoitaja Mari Turkulainen

Mari Turkulainen

Työskentelen lyhytsuolihoitajana Uudessa Lastensairaalassa

Helsingissä. Vapaa-ajalla harrastan neulomista ja lukemista.