Anne Pohju

Mitä syödä suolistoleikkauksen jälkeen?

13.11.2017

Nykyaikaiseen suolistokirurgiaan kuuluu, että potilaat pääsääntöisesti saavat alkaa syödä ja juoda suun kautta jo hyvin varhain, jopa muutamia tunteja, leikkauksen jälkeen. Tavanomainen, normaalirakenteinen ruoka on sopiva vaihtoehto alusta lähtien, mutta leikkauksen jälkeisessä ruokailussa toki edetään potilaan yksilöllisen tilanteen mukaan. Ruokamääriä kasvatetaan potilaan tuntemusten mukaan asteittain. Pitkittynyt nestemäisen tai sosemaisen ruokavalion noudattaminen on harvoin perusteltua.

Suolistoleikkauksen jälkeen toipilasaikana on hyvä kiinnittää huomiota omaan tapaan syödä. Rauhallinen ruokailunopeus, ruoan huolellinen pureskelu ja kiireettömät ruokailutilanteet ovat eduksi. Voi olla myös hyvä ajatus syödä päivän aikana useampia pieniä aterioita kuin harvakseltaan ja kerralla isoja annoksia.

Ei ole olemassa tutkittuun tietoon perustuvia listoja ruoka-aineista, joita ehdottomasti tulisi välttää suolistoleikkauksen jälkeen. Kaikenlaisia ruokia voi syödä, joskin ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä viikkoina voi olla hyvä suosia ruokia, jotka on helppo hienontaa pureskelemalla ja pitää annoskoko kohtuullisena. Jos jokin ruoka-aine aiheuttaa leikkauksen jälkeen vatsavaivoja, kokeile ruoka-ainetta uudelleen muutaman viikon kuluttua, kun toipuminen on edennyt.

Jos leikkauksessa on tehty avanne, neste- ja suolatasapainon säilyttämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Etenkin ohutsuoliavanne voi tuottaa vetistä eritettä leikkauksen jälkeen lähes jatkuvasti, jolloin menetetty neste pitää korvata juomalla riittävästi suun kautta. Hyvä vaihtoehto nestemenetysten korvaamiseen on kotitekoinen nesteytysliuos (ks. ohje blogikirjoituksesta ”Veden maku suussa”). Sopeutumisvaiheen jälkeen avanteen tuotto kuitenkin rauhoittuu: paksusuoliavanne toimii kerran–pari päivässä ja ohutsuoliavanne lähinnä ruokailujen jälkeen.

Vaikka osa suolesta olisi jouduttu poistamaan, jäljellä oleva suolisto mukautuu varsin hyvin uuteen tilanteeseen ja pystyy jatkossakin huolehtimaan riittävästä ravintoaineiden, nesteen ja suolojen imeytymisestä. Luonnollisesti ravinnon imeytymiseen vaikuttaa, mistä kohti suolistoa poisto on tehty, kuinka laajasta poistosta on kyse ja missä kunnossa jäljellä oleva suolisto on. Esimerkiksi ohutsuolen loppuosaan tehty laaja poisto vaikuttaa erityisesti B12-vitamiinin imeytymiseen, minkä vuoksi voi joutua käyttämään vitamiinivalmistetta pysyvästi. Laajan suolistoleikkauksen jälkeen yksilöllinen ravitsemusohjaus ja -suunnittelu on usein tarpeen.

Toipilasaikana tulee huolehtia riittävästä ravinnonsaannista, jotta keho saa energiaa ja välttämättömiä ravintoaineita parantumista varten. Ruokavaliossa on tärkeä olla mukana hyviä proteiininlähteitä, kuten kalaa, lihaa, kananmunaa, maitovalmisteita tai palkokasveja. Jos tavanomaista ruokaa ei pysty syömään riittävästi, voi olla aiheellista käyttää kliinisiä täydennysravintovalmisteita ravinnonsaannin tukemiseen. Tavoitteena kuitenkin on, että leikkauksen jälkeen voi syödä tavallista, monipuolista kotiruokaa ilman turhia rajoituksia ja ruoasta nauttien.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0311
01/2023