Anne Pohju

Rantakunto – jospa se onkin korvien välissä?

12.06.2017

Tätä kirjoitettaessa taivaalta vihmoo räntää, mutta kalenterin perusteella kesälomakausi on aivan kulman takana. Varma kesän lähestymisen merkki ovat myös naisten- ja iltapäivälehtien raflaavat otsikot siitä, miten neljässä viikossa saa karistettua ylimääräiset kilot ennen kesää. Listattuina ovat tehovinkit rantakuntoa tavoittelevalle ja täsmäliikkeet tiukkaan kroppaan.

Tämä voi luoda tunteen siitä, että sinun kuuluisi olla jotenkin toisenlainen. Vähintäänkin pitää edes yrittää olla toisenlainen ja laihduttamalla, treenaamalla, diettaamalla muokata itseäsi.

Mitä jos tänä kesänä päättäisit, että rantakunto on tässä ja nyt? Jospa antaisit itsellesi luvan olla juuri sen muotoinen, näköinen, painoinen ja mallinen kuin olet? Suhtautuisit positiivisesti omaan kehoosi?

Kehopositiivisuuden perusajatuksiin kuuluu, että ei tarvitse olla mainoskatalogin mukainen, hoikka ja huippuunsa salilla trimmattu, jotta voisi olla onnellinen omassa kehossaan. Siinä missä jokainen keho on erilainen, jokainen keho on myös hyvä, kaunis ja rakastamisen arvoinen. Ei ole olemassa mitään yhtä oikeaa, muita parempaa kehonmuotoa. Riippumatta painosta tai kehon mallista, jokaisella on oikeus tulla arvostetuksi ja kunnioitetuksi.

Kehopositiivisuuden ajatusta ei pidä ymmärtää väärin. Se ei kannusta ylipainoisuuteen. Se pyrkii haastamaan vallalla olevan kauneusihanteen sekä käsitykset eri kokoisista ja muotoisista ihmisistä. Kehon muoto ja paino eivät kerro mitään ihmisen luonteesta, älystä, taidoista tai muistakaan ominaisuuksista. Koosta riippumatta henkilö voi olla terve ja elää terveellisesti.

Itsensä hyväksyminen ja oman kehon arvostaminen ovat taitoja, jotka kantavat eteenpäin. Tärkeä oivallus on se, että oma onnellisuus ei ole kehon muodosta tai kilomäärästä kiinni.

Mitä jos tänään ajattelisit itsestäsi positiivisesti ja katsoisit peiliin lempein silmin, arvostelematta, sanoisit itsellesi jotain kaunista? Sinä olet sen ansainnut.

* * *

Lämmin kiitos Se erilainen fitnessblogi –blogille, joka tarjosi kimmokkeen tähän kirjoitukseen sekä ajattelun aihetta jo vuodesta 2013.