Anne Pohju

Tähystys tulossa – miten valmistautua ruokavaliolla?

25.08.2017

Paksusuolen tähystystutkimus eli kolonoskopia on tutkimus, joka on tuttu käytännössä kaikille IBD-tautia sairastaville. Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että suoli on tyhjentynyt mahdollisimman hyvin. Se helpottaa tähystyksen tekemistä ja voi lyhentää tutkimukseen kuluvaa aikaa. Lisäksi tutkimuksen luotettavuus kasvaa, sillä hyvin tyhjentyneessä suolessa limakalvomuutokset ovat helposti lääkärin havaittavissa.

Paksusuolen tähystykseen valmistautuminen aloitetaan viikkoa ennen tutkimusta. Tällöin ruokavaliosta jätetään pois siemeniä ja kokonaisia jyviä sisältävät ruoka-aineet: siemeniä sisältävät marjat, hedelmät ja kasvikset sekä viljavalmisteet, kuten leivät, leivonnaiset ja myslit. Myös maustetuissa jogurteissa sekä kiisseleissä saattaa olla siemeniä joukossa. Siemenet voivat peittää näkyvyyttä suolessa ja jopa tukkia tähystimen tutkimuksen aikana.

Sopivia hedelmävaihtoehtoja tähystystä edeltävän viikon aikana syötäväksi ovat mm. banaani, persikka, omena tai meloni ilman siemeniä sekä täysmehut ja siivilöity marjakiisseli. Kasviksista sopivia ovat esimerkiksi juurekset (kuten porkkana ja lanttu), paprika ilman siemeniä, sipulit sekä kaalit. Viljavalmisteita ostettaessa kannattaa tarkistaa pakkausselosteesta tuotteen raaka-aineet, jotta esimerkiksi leivän joukkoon ei ole leivottu siemeniä. Perinteinen ruisleipä, monet paahto- ja sekaleivät, pulla, rinkelit, korput sekä puurot sopivat käytettäväksi tähystystutkimusta edeltävästi. Maustamattomat maitovalmisteet ovat varma valinta, sillä niistä ei löydy siemeniä joukosta.

Tämän lisäksi joissakin yksiköissä toivotaan vähäkuituisen ruokavalion noudattamista muutaman päivän ajan ennen tähystystä. Ruokavalion kuitumäärän minimoimiseksi erityisesti viljavalmisteiden kuitupitoisuuteen tulee kiinnittää huomiota. Leipä, jossa on kuitua alle 3 g/100 g, on jo varsin vähäkuituinen. Esimerkiksi monet valkoisesta, kuoritusta viljasta valmistetut vehnäleivät, sämpylät, patongit, mannasuurimot, maissihiutaleet, riisimurot, tavallinen pasta ja valkoinen riisi ovat sopivia. Lisäksi vähäkuituisessa ruokavaliossa kasvisten, hedelmien ja marjojen sekä papujen, herneiden ja linssien käyttö tulee pitää mahdollisimman vähäisenä, koska niistäkin tulee jonkin verran kuitua.

Tähystystä edeltävänä päivänä noin puolen päivän aikaan syödään viimeinen kiinteä ateria ennen tutkimusta. Tämän jälkeen tähystystutkimukseen saakka nautitaan ainoastaan kirkkaita nesteitä. Kirkkaiksi nesteiksi lasketaan veden ohella mehu (ilman hedelmälihaa), ilman maitoa nautittu kahvi ja tee, virvoitusjuoma ja liha-/kasvisliemi. Riittävä nesteen nauttiminen on oleellisen tärkeää suolen tyhjennyksen aikana. Tavoitteena on juoda tyhjennysliuoksen ohella ainakin kaksi litraa muita juomia. Pelkkää vettä ei kannata juoda, vaan sen ohella myös energiaa sisältäviä (kuten mehua) sekä suolaa sisältäviä juomia (kuten liha-/kasvislientä).

Tyhjennyksen aikana ravinnonlähteenä voi käyttää myös mehumaisia täydennysravintojuomia, joita voi hankkia apteekista ilman reseptiä. Näistä juomista saa runsaasti energiaa ja pienen määrän proteiiniakin nestemäisessä muodossa täydentämään ravinnonsaantia. Tuotteet sopivat kenelle tahansa, mutta erityisesti vajaaravittujen sekä ikääntyneiden tai pidemmän aikaa voimakkaista suolioireista kärsineiden henkilöiden voi olla aiheellista tukea ravinnonsaantiaan tyhjennyksen aikana.

Huolellisen valmistautumisen avulla tähystystutkimus on helpompi niin tutkittavalle kuin tutkijallekin. Omasta hoitopaikasta saatuihin valmistautumisohjeisiin tulee perehtyä huolellisesti. Tähystystä edeltävän viikon aikana voi syödä varsin normaalisti (lukuun ottamatta siemeniä ja jyviä sisältävät tuotteet), vasta edeltävänä päivänä siirrytään kirkkaille nesteille. Riittävä nesteen nauttiminen ja oikeanlaiset juomavalinnat auttavat viemään tyhjennyksen läpi ilman suurempaa notkahdusta voinnissa.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0314
01/2023