Mikä on Crohnin tauti?

 

Crohnin tauti on krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus

Crohnin tauti on krooninen tulehdus, joka voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella, yleisimmin kuitenkin ohutsuolen loppuosassa tai paksusuolessa. Tulehdus on usein läiskittäinen siten, että tulehtuneiden kohtien välissä on terveitä alueita. Peräaukon haavaumat ja tulehduksen aiheuttamat märkivät kanavat eli fistelit ovat yleisiä, sen sijaan ylemmän mahasuolikanavan tulehtuminen on melko harvinaista. Tupakointi lisää Crohnin taudin riskiä ja leikkaukseen joutumisen todennäköisyyttä.

Crohnin tauti on pitkäaikaissairaus, jossa oireettomat jaksot (remissiot) usein vuorottelevat aktiivisten vaiheiden (relapsit) kanssa. Tautiin voi liittyä erilaisia komplikaatioita, joista tavallisimmat ovat jo edellä mainitut fistelit ja tulehduksen aiheuttamat ahtaumat suolessa. Joskus Crohnin tautiin liittyy suolen ulkopuolisia sairauksia ja oireita eli liitännäissairauksia.

Crohnin taudin oireet

Crohnin taudin tavallisimpia oireita ovat ripuli, vatsakipu (usein oikealla alavatsassa), painonlasku, kuume, verenvuoto peräsuolesta, peräaukon seudun paiseet ja fistelit sekä kasvuhäiriöt lapsilla ja nuorilla.

Oireet voivat olla jatkuvia tai esiintyä toistuvasti viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien välein häviten välillä kokonaan. Oireet riippuvat tulehduksen laajuudesta, vaikeusasteesta ja sijainnista. Potilaalla on saattanut olla oireita pitkään, jopa vuosia, ennen Crohnin taudin diagnoosia.

Crohnin taudin hoito

Parantavaa hoitoa Crohnin tautiin ei ole, vaan tautia hoidetaan tulehdusta rauhoittavilla lääkkeillä. Hoidot ovat viime vuosina kehittyneet, mutta siitä huolimatta osa potilaista joutuu leikkaushoitoon. Hoidon tavoitteena on oireettomuus ja mahdollisimman hyvä elämänlaatu. Lue lisää Crohnin taudin hoidosta.

 

– Johanna Haapamäki, LT, Gastroenterologi

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0270 (10/2022)

  1. Martti Färkkilä, Markku Heikkinen, Helena Isoniemi, Pauli Puolakkainen (toim.) Gastroenterologia ja hepatologia. Duodecim 2018.