Mikä on haavainen koliitti?

Colitis ulcerosa eli haavainen koliitti tai haavainen paksusuolitulehdus esiintyy joko vain paksusuolen loppuosassa eli peräsuolessa (proktiitti) tai laajemmalla alueella paksusuolta (koliitti).1,2 Kyseessä on krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus. Tulehduksessa suolen sisäpinnan limakalvo alkaa punoittaa ja turvota, jolloin siihen syntyy pieniä haavoja.

Haavaisen koliitin oireet kehittyvät yleensä vähitellen, ja oireettomat jaksot (remissiot) vuorottelevat aktiivisten vaiheiden (relapsit) kanssa.

Suomessa haavaiseen koliittiin sairastuu vuosittain noin 20 ihmistä 100 000 kohti. Tauti voi alkaa missä tahansa iässä. Yleisin sairastumisikä on 15–35 vuotta, joten tautia voidaan luonnehtia nuorten aikuisten taudiksi.3

Haavaisen koliitin oireet

Haavaisen koliitin oireita ovat veriripuli ja limainen uloste sekä ulostamista edeltävät vatsanväänteet tai kivut.2,4 Veriripulin jatkuessa anemia ja väsymys ovat yleisiä. Kuumeilu on harvinaista ellei tauti ole jo vaikea. Lapsilla oireena voi olla kasvun hidastuminen.

Jo sairauden alkuvaiheessa, joskus jopa ennen suolioireita, voi esiintyä nivel-, iho- tai silmäoireita. Lisäksi tautiin voi liittyä erilaisia komplikaatioita ja liitännäissairauksia.

Haavainen koliitti voi uusiutua koko elämän ajan. Joillakin potilailla voi olla vain lieviä oireita, kun taas toisilla oireet häiritsevät päivittäistä elämää. Tavallisesti oireita on voinut esiintyä kuukausia tai jopa vuosia ennen diagnoosia.

Haavaisen koliitin toteaminen

Haavainen koliitti todetaan paksusuolen tähystyksessä ja koepaloilla. Potilaan oireet ovat tärkeä osa diagnoosia. Laboratoriokokein selvitetään verenkuvaa, tulehdusarvoja ja maksa-arvoja. Ulosteesta tutkitaan bakteeriviljelyt ja alkueläimet, koska ohimenevät suolistotulehdukset saattavat aiheuttaa samanlaisia löydöksiä.

Haavaisen koliitin hoito

Haavaista koliittia hoidetaan lääkkeillä ja tarvittaessa, jos lääkehoito ei auta, leikkauksella, jossa poistetaan koko paksu- ja peräsuoli. Hoitamattomana sairaus saattaa aiheuttaa vakavia komplikaatioita. Lääkityksen avulla oireet on kuitenkin useimmiten mahdollista saada hallintaan.

Haavaisen paksusuolitulehduksen hoidon tavoite on mahdollistaa potilaalle mahdollisimman normaali elämä sairaudesta huolimatta. Lue lisää haavaisen koliitin hoidosta.

Lähteet

  1. Crohn’s and Colitis Foundation of America. The Facts About Inflammatory Bowel Diseases, 2011. http://www.ccfa.org/assets/pdfs/obdfactbook.pdf.Accessed July 2015, 2013.
  2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Ulcerative colitis, 2011. http://digestive-niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/colitis/.Accessed March 28, 2012-
  3. Jussila A ym. Increasing Incidence of Inflammatory Bowel Diseases Between 2000 and 2007: A Nationwide Register Study in Finland, Inflamm Bowel Dis 2012;18(3):555-61
  4. Podolsky DK. Inflammatory bowel disease. N Engl J Med. 2002;347(6):417-429.