Anu

Kevät ja minä

26.05.2022

Aloin miettiä, että miksi Tommi Läntinen laulussaan ”Kevät ja minä”, laulaa valosta ja kulkee öisiä katuja. Tulin siihen johtopäätökseen, että ehkä hänkin on kokenut iriitin tai ainakin kuullut siitä. No tuskin näin on, mutta itselle kevät on aikaa, jolloin kirkas auringonpaiste pilvettömältä taivaalta saa ajattelemaan, että ehkä on parempi kulkea öisin.

Voi miten ihanalta se kevään tulo tuntuukaan. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Jos on lumi maassa, valo heijastuu lumen pinnasta häikäisten silmät, ulottuen aina silmän läpi takaraivoon saakka. Kipu singah-taa tikarin lailla, jää sykkimään silmään. Joskus tuntuu, että taju lähtee tästä valonsäteen ja silmäni koh-taamisesta. Kuin salamaniskuja vihaisissa katseissa. Ah, kevät ja minä. Saan niin paljon enemmän keväästä kuin moni muu. Niin paljon kuin pidänkin siitä, että kevät tulee, tuo se mukanaan myös yllättävän haas-teen.

Iriitti eli silmän värikalvon tulehdus paranee vain lääkityksellä, ja on aina silmälääkärin todettava. Minulla on ollut useita iriittejä, viimeisin oli viime syksynä. Ensimmäisestä on vuosia, mutta se vei melkein näön va-semmasta silmästäni ja on jättänyt siihen ikuisen vian. Se ei kestä valoa ja on todella kipuherkkä, kun valo sattuu silmään. Joudun pitämään tummia laseja jo harmaana talvipäivänä, jolloin vähäinen valo heijastuu lumen pinnasta. Olen kyllä niin tottunut aurinkolasien käyttöön, että en itse huomaa koko asiaa. Joskus joku vieraampi ihminen katsoo vähän pitkään, kun harmaana talvipäivänä kuljen aurinkolasit silmillä. Näen miten he mielessään ajattelevat, että millaista mustaa silmää mahdan piilotella aurinkolasien takana.

Iriitti on todella kiusallinen vaiva, kun niitä on paljon peräkkäin. Lääkehoito on kuitenkin pitänyt iriitit lähes kokonaan poissa. Etätöitä tehdessäni olen huomannut, että silmäni on alkanut oireilla enemmän. Myös tämä vanha iriitin aiheuttama pysyvä vaiva on nostanut enemmän päätään. Kipu silmässä on lähes päivit-täistä ja välillä se jäytää niin, että käy niin sanotusti keskushermostoon. Kävin juuri tilaamassa uudet silmä-lasit ja aurinkolasit. Uusiin laseihin otin myös sinivalosuojan. Ne suodattavat tietokoneen ja puhelimen si-nistä valoa ja toivottavasti silmät ei väsy niin paljon. Toivon tietysti myös, että saisin olla vähän vähemmällä silmäkivulla kuin nykyisessä tilanteessa.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0245
04/2022