Reunapaikka IBD-blogi

Sirpa

Olotila – IBD-tyyppien oma sovellus

05.11.2020

IBD ja vertaistuki

Aikoinaan akuutin taudin tuskissa pyöriessäni muistan etsineeni sopivaa sovellusta, johon voi kirjata ylös päivittäistä vointia ja oireita. Sovelluskauppa oli täynnä kaikenlaisia kotimaisia ja ulkomaisia appeja, mutta aina niistä puuttui jokin ominaisuus, jota olisin kaivannut IBD:n seurantaan. Toisissa taas oli pitkä lista kaikkea, ettei tuntunut mielekkäältä käydä sitä listaa joka kerta läpi. Täsmäsovellus IBD:lle puuttui.

Kun sitten kuulin Olotilasta ensimmäistä kertaa, olin ihan että vau! Oma sovellus juuri meikäläisten tarpeisiin.

Ei tarvinnut enää vastailla IBD:n kannalta turhanpäiväisiin kysymyksiin tai yrittää paikata oikeiden kysymysten puuttumista vapaalla tekstikentällä. Olotilasta löysin juuri ne kysymykset, joihin halusin vastata ja joiden avulla halusin vointia seurata. Ja kyllähän sielläkin se vapaa tekstikenttäkin on, mikäli jotain haluaa vielä lisätä. Minun ei ole tarvinnut.

Akuuttiaikoina merkkailin aika tiuhaan vointeja Olotilaan. Siitä oli helppo näyttää lääkärillekin, miten on mennyt, eikä tarvinnut muistaa sitä kaikkea itse. En meinaan tiedä teidän muiden muistista, mutta oma pääni on kuin reikäjuusto eikä siellä kauaa mikään tallessa pysy.

Remission alkuaikoina en merkkaillut yhtään mitään mihinkään, koska olin onneni kukkuloilla siitä että ei tarvinnut kyhjöttää vessassa. Nykyään olen asettanut Olotilan muistuttamaan harvakseltaan, että voisin käydä merkkaamassa vointiani silloin tällöin. Näistä merkinnöistä saan edelleen jonkinlaista pitkän aikavälin dataa lääkärille mutta myös itselleni. Aina sitä omaa vointiaan ei pysähdy ajattelemaan, eikä tunnista, että jotain saattaa olla vialla.

Itseäni sovellus on viime aikoina eniten auttanut väsymystilan ja ummetuksen seurannassa ja ymmärtämisessä. Olotilaan on piirtynyt aika selkeä käyrä kummastakin. Näitä käyriä aion näyttää lääkärillekin taas.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0332
03/2023